Arend kookt – Moussaka

Moussaka
(voor 6 personen)

 

Moussaka is een gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Arabische wereld. Het gerecht heeft als hoofdbestandsdeel Aubergine. ‘Moussaka’ is een Arabisch woord en het betekent ‘fris’. Dit gerecht kan dan ook heel goed koud worden gegeten.

De Griekse variant

De Griekse versie bestaat uit nog wat meer ingrediënten: aubergine, aardappel en lamsgehakt in een tomatensaus. Het geheel wordt weer overgoten met een bechamelsaus. We gebruiken voor dit recept de Frisians Best Pulled Beef als vervanger van gehakt. De pulled beef is heerlijk rundvlees dat is gegaard volgens het “slow cooked” principe.

Bechamelsaus

De bechamelsaus wordt op smaak gebracht met uien, tomaten, kruiden en rode of witte wijn. In Griekenland komen vele variaties voor, wij gebruiken originele plakjes gesneden aubergine, gesneden kastanje champignons en plakjes aardappel. Het maken van  moussaka is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld, maar door de vele stappen wel intensief. Zeker als je vanaf de basis ook het rundvlees gaat garen, dan ben je een aantal uren onderweg. Met de Frisian’s Best Pulled Beef is het binnen een uurtje helemaal gepiept en nog vele malen lekkerder.

 

Wat heeft u nodig?

olijfolie
3 gram Nootmuskaat
3 gram Kaneel
2 gram Laurier
250 gram gesnipperde ui
3 teentjes knoflook
35 gram tomaten puree
1 gram chilipoeder
1 gram 5 kruidenmix
250 gram kastanjechampignons
1 blik gepelde tomaten (300 gram)
2 aubergines
500 gram kruimige aardapellen
80 gram roomboter
90 gram bloem
500 cc melk
2 eierdooiers
250 gram geraspte kaas
4 porties van 150 gram Frisian’s Best Pulled Beef

Zo maakt u Moussaka

Verhit de olie in de pan en fruit hierin de gesneden ui en de gesneden champignons, voeg de kruiden toe en laat even lekker mee myoteren. Vervolgens de tomatenpuree toevoegen en laten ontzuren, eventueel afblussen met droge witte wijn. Een blikje gepelde tomaten pureren (of tomatensap) en ook toevoegen. Vervolgens de Pulled Beef toevoegen en het geheel door en door verhitten. De gesneden plakken aubergine en aardappel even bakken in olijfolie of grillen en bestrooien met zout. Indien gebakken in olie de ingrediënten even uit laten lekken op keuken papier.

Bereiden van de bechamelsaus

De Bechamelsaus: boter smelten in pan, bloem toevoegen en roux maken. Op  laag vuur de roux laten garen. Vervolgens de warme roux afblussen met koude melk, de resterende melk toevoegen tot een mooie dikke saus ontstaat. De twee eidooiers loskloppen met een beetje melk en toevoegen aan de Bechamel en goed vermengen. Bedek de bodem van een ovenschaal met de aardappellen. Doe hierover de saus met het vlees. Dit afdekken met de gebakken aubergine en dit weer overgieten met de Bechamelsaus. Vervolgens de geraspte kaas hierover strooien en de geheel afbakken in de oven op 200 graden celsius gedurende een half uur.

Tip

U houdt meer van Varkensvlees of Kip? Frisians Best Pulled Pork en Frisians Best  Pulled Chicken werken net zo gemakkelijk.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *